levande_arkitektur
Hem » Blogg » Ombyggt 20-tal

Ombyggt 20-tal

Gamla hus är så originella, är det lätt att tycka. Särskilt om man jämför med många moderna hus, som ligger i raka led, alla identiska. Riktigt tråkigt kan det se ut ibland, särskilt om man jämför med en villagata från tex. 1920-talet.

På sistone har det blivit en hel del villor från just 20-talet. Ena veckan ett ombyggnadsuppdrag i Malmö där det saknas badrum på ovanvåningen och vinden ska inredas. Nästa vecka ett ombyggnadsuppdrag i Helsingborg, där det saknas badrum på ovanvåningen och – som av en händelse – vinden ska inredas. Faktum är att husen är identiska, som byggda efter samma gamla vackra ritning. Charmigt – absolut! Men originellt? Nja, inte direkt.

Men bra för arkitekten som ska rita ombyggnaden, kanske? Då är det väl att återanvända samma skisser från vecka till vecka? Nej, riktigt så enkelt är det förstås inte. Familjerna i husen är olika och har olika önskemål, och även om husen från början var stöpta i samma mall så har de med tiden förändrats en hel del.  Små ombyggnader och tillbyggnader här och var. Man fixar, tar bort och lägger till.  En veranda som den på 20-talsvillan på Limhamn har jag definitivt inte sett på något annat 20-talshus, någonstans! Så pietetsfull är den ju inte, verandan. Men ändå helt oemotståndligt!

Jag har gott hopp om de moderna villamattorna. Hus är som människor, karaktären kommer med åren.

© 2024 · Levande Arkitektur i Skåne AB · Sandgatan 14F 223 50 Lund · Tfn: 070-644 80 50 · info@levandearkitektur.se