levande_arkitektur
Hem » Blogg » Biogas till villan

Biogas till villan

Ett ekologiskt hus kan se ut nästan hur som helst: modernt eller gammaldags, högteknologiskt eller hantverksmässigt. Och det allra bästa är att att det ena inte behöver utesluta det andra. Ett exempel på detta är Ulf Pyks hus i Baskemölla: det är uppfördes för ett par år sedan i trä, lera, halm och flis men det ser ut som att det legat där i 100 år ungefär – och huset värms upp av biogas!

Dagens utflykt till Ekobyn i Baskemölla med Hållbart Byggande i Syd hade alltså biogas som tema. Biogas kan nämligen användas till mer än som drivmedel till bilar.  Genom rötning av  tex. avloppsvatten, matrester  och trädgårdsavfall kan man utvinna biogas för uppvärmning av sin bostad. Och sedan när man rötat färdigt får man en restprodukt som kan användas som gödsel på åkrarna eller i en trädgård. Genom biogasprocessen omvandlas alltså avfall till en värdefull resurs!

I ekobyn har man nyligen invigt en förhållandevis småskalig anläggning för uppvärmning av ekobyn. Och anläggningar i villastorlek är under utveckling! Tack till Bosse på Liljas Ekoenergi för en intressant dag i Ekobyn! Alltid lika kul att se ny teknik på nära håll :-)!

© 2024 · Levande Arkitektur i Skåne AB · Sandgatan 14F 223 50 Lund · Tfn: 070-644 80 50 · info@levandearkitektur.se