5 tips för långsmala trädgårdar

Ett smalt och långt trädgårdsrum – inte helt ovanligt för en parhus- eller radhusträdgård. Måndagens trädgårdsuppdrag i Lomma visade sig vara ett klassiskt exempel på den här problematiken. Och för att göra det hela ännu besvärligare smalnar den trånga parhusträdgården dessutom av mot en spets. Men som tur är finns det några bra grepp att ta till:

– Dela in trädgården i mindre rum, med olika karaktär och innehåll. Det skapas en förväntan: vad finns i nästa rum? Trädgården känns större och mer innehållsrik.

– Jobba med tvärgående linjer i trädgården. Tvärgående häckar och spaljéer bryter den långa siktlinjen ner i trädgården och trädgården känns bredare.

– Skapa höjd i trädgården. På samma sätt som tvärgående linjer bryter vertikala linjer ner den långsmala formen. Tex. pergolor, rosenbågar, stolpar och träd vars utbredda krona kan bilda ett tak.

– Skapa insynsskydd. Även en mycket liten  trädgård kan ge en stark upplevelse, om man är omsluten och skyddad från andras blickar. Släpp upp häckarna (eller planken om man har bråttom), släpp klängväxterna fria på staket och spaljéer. En pergola, ett träd eller ett parasoll ger skydd för insyn ovanifrån.

– Låt husets linjer och proportioner fortsätta ut i trädgården. Anpassa aldrig trädgårdens struktur efter formen på tomten!